Πως μπορεί να αλλάξει η πορεία της ΧΑΠ;

Πως μπορεί να αλλάξει η πορεία της ΧΑΠ;

Σταματήστε το Κάπνισμα. Αν σταματήσετε το κάπνισμα στα αρχικά στάδια της πάθησης θα υπάρξει πολύ μεγάλη διαφορά. Η φθορά που ήδη υπάρχει στους αεραγωγούς δεν μπορεί να αναστραφεί, αλλά το σταμάτημα του καπνίσματος βοηθάει στο να μην υπάρχει γρήγορη επιδείνωση της πάθησης. Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να σταματήσετε σε οποιοδήποτε στάδιο της πάθησης. Ακόμα και αν έχετε αρκετά προχωρημένη ΧΑΠ, θα επωφεληθείτε και θα έχετε καλές πιθανότητες να σταματήσετε την περαιτέρω επιδείνωση της ασθένειας.

Ο βήχας σας μπορεί να επιδεινωθεί για κάποιο διάστημα όταν σταματήσετε το κάπνισμα. Αυτό συμβαίνει συχνά καθώς η εσωτερική επιφάνεια των αεραγωγών ‘αναζωογονείται’. Αντισταθείτε στον πειρασμό να ξαναρχίσετε το κάπνισμα για να διευκολύνετε τον βήχα σας. Συνήθως ο βήχας υποχωρεί μετά από μερικές εβδομάδες.

Επισκεφτείτε τον γιατρό σας αν έχετε πρόβλημα στο να σταματήσετε το κάπνισμα. Υπάρχει βοήθεια. Για παράδειγμα, συμβουλευτικές οδηγίες, θεραπεία με αντικατάσταση νικοτίνης (τσίχλες νικοτίνης κλπ) ή άλλα αντικαπνιστικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν.