Ο ιός της νέας γρίπης και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

Ο ιός της νέας γρίπης και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

Σε πρόσφατη έρευνα στον Ερυθρό Σταυρό, η μεγάλη πλειοψηφία του ιατρικού και η συντριπτική του νοσηλευτικού προσωπικού του ιδρύματος δήλωσε ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο για την νέα γρίπη. Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης παραδοσιακά γίνεται(;) στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όχι γιατί αυτές οι ομάδες είναι πιο ευπαθείς, αλλά για να μην μεταδίδουν την νόσο στους ασθενείς. Αν κάποιος λ.χ. έχει καρδιακή ανεπάρκεια και νοσηλεύεται για παροξυσμό της, το τελευταίο που θέλει είναι να κολλήσει γρίπη από τον γιατρό ή την νοσηλεύτρια που τον φροντίζει. Τίποτα δεν αλλάζει με το εμβόλιο της νέας γρίπης, αφού όπως γίνεται το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, είναι υποχρεωμένο εξίσου να υποβληθεί στο εμβόλιο της νέας γρίπης.

Το πράγμα δεν σταματάει όμως εδώ: το εμβόλιο της γρίπης είναι παραδεδομένο μέτρο πρόληψης και για ένα ακόμη φαινόμενο, αυτό της κατάρρευσης του υγειονομικού συστήματος. Σε συνθήκες όπου έχουμε μια επιδημία γρίπης, μεγάλο μέρος του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού πρόκειται να νοσήσει. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι δικαιολογημένο να απουσιάσει η πλειοψηφία του προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όταν με απλά μέτρα κάτι τέτοιο μπορεί να προληφθεί. Μπορεί κάποιος στην καθημερινή του ζωή να έρχεται ή να μην έρχεται σε επαφή με τον ιό της γρίπης. Είναι όμως σχεδόν βέβαιο, ότι το προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ακόμα και εάν μια επιδημία γρίπης τύπου Α δεν πάρει την αναμενόμενη έκταση, θα εκτεθεί στον ιό. Και είναι ακόμα πιο βέβαιο ότι ανεξάρτητα από το πόσοι θα νοσήσουν στον γενικό πληθυσμό, ένα μεγάλο ποσοστό του προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα νοσήσει τελικά. Ο εμβολιασμός είναι στοιχειώδες μέτρο αυτοπροστασίας λοιπόν, εκτός των άλλων.

Συζήτηση γίνεται επί των παρενεργειών. Ναι, υπάρχουν παρενέργειες. Και θα υπάρχουν, όσο προσεκτικοί και αν είμαστε. Οι παρενέργειες στον νέο εμβόλιο όμως, δεν θα είναι μάλλον διαφορετικές από τα προηγούμενα, αφού ο τρόπος παρασκευής των εμβολίων είναι ο ένας και ο αυτός. Εάν κάποιος κάνει κάθε χρόνο το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, γιατί είναι υποχρεωμένος να το κάνει, πρέπει να κάνει και το εμβόλιο για τον ιό της νέας γρίπης. Όλες οι δουλειές ενέχουν κάποιους κινδύνους. Αν κάποιος κάνει δουλειά γραφείου κινδυνεύει με μυοσκελετικά προβλήματα, Αν κάποιος δουλεύει στην οικοδομή, κινδυνεύεις να πέσει από μεγάλο ύψος και να τραυματιστεί ή να πεθάνει. Αν είναι πυροσβέστης να καεί. Αν είναι αστυνομικός κινδυνεύει να τον πυροβολήσουν τρομοκράτες ή κακοποιοί. Αν είναι γιατρός ή νοσηλευτής κινδυνεύει να κολλήσει κάτι από ασθενή ή/και αν κάνει κάποιο εμβόλιο να πάθει κάποια από τις τεκμηριωμένες παρενέργειες του εμβολίου. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι τα οφέλη από το εμβόλιο είναι μικρότερα από τους κινδύνους, πράγμα άτοπο, υπάρχει η στοιχειώδης λογική. Λογική που λέει ότι εφόσον τηρούνται ορισμένοι κανόνες ασφαλείας, τότε κάποιος κίνδυνος πρέπει να γίνεται αποδεκτός. Μηδενικός κίνδυνος δεν υπάρχει. Μέρος ενός επαγγέλματος σημαίνει να αποδέχεσαι και τους εγγενείς κινδύνους αυτής της δουλειάς που δεν μπορούν να αποφευχθούν με άλλο τρόπο. Δεν ζητείται τίποτα παράλογο από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές όταν τους λένε μην κολλάνε ασθένειες στους νοσηλευόμενους.

Αυτές είναι οι επίσημες οδηγίες παντού, και η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα δεν πολυτηρούνται, κυρίως όμως από αμέλεια. Όμως, αν υπάρχει αμέλεια για το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, καμιά δικαιολογία δεν χωρά για το εμβόλιο της νέας γρίπης, όπου υπάρχει ενημέρωση. Καμιά δικαιολογία, αφού αφορά σε επαγγελματίες. Ελευθερία της άποψης υπάρχει μόνο στο κοινό, όχι στο προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Δεν υπάρχει θέμα άγνοιας, αφού η υποχρέωση να κάνει κάποιος το εποχικό εμβόλιο της γρίπης ισχύει ίσως πριν πολλοί από τους σημερινούς «αρνητές» μπουν στο επάγγελμα του γιατρού ή του νοσηλευτή. Εάν ένας ασθενής κολλήσει γρίπη σε νοσηλευτικό ίδρυμα, είναι δύσκολο να αποδειχθεί από πού μεταδόθηκε. Μήπως όμως πρέπει οι διοικήσεις των νοσοκομείων και το υπουργείο υγείας να ασχοληθούν με το θέμα; Πέραν των όποιων κυρώσεων πρέπει να υπάρξουν στο προσωπικό που αρνείται να τηρήσει τα παραδεδομένα στάνταρ ασφαλείας, η νομοθεσία δίνει την δυνατότητα για αγωγές και μηνύσεις σε όποιο ίδρυμα αμελεί να εφαρμόσει μέτρα που θα γλίτωναν ανθρώπινες ζωές. Ελπίζω να μην χρειαστεί να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα πριν συνειδητοποιήσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.

Ευάγγελος Πολυμερόπουλος